Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την επέμβαση του θυρεοειδούς

Εάν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό, είναι πιθανό να χρειαστεί να ξεκινήσετε (ή να συνεχίσετε) φαρμακευτική αγωγή για να ρυθμίσετε το επίπεδο των θυρεοειδικών ορμονών μερικές εβδομάδες πριν από την επέμβαση.  

Ο χειρουργός θα σας ενημερώσει για την επέμβαση του θυρεοειδούς που απαιτείται για την πάθησή σας, λοβεκτομή ή ολική θυρεοειδεκτομή. Σε περίπτωση καρκίνου του θυρεοειδούς, θα χρειαστεί συμπληρωματικά και διενέργεια προφυλακτικού ή ογκολογικού λεμφαδενικού καθαρισμού ανάλογα με τα ευρήματα στη διάρκεια της επέμβασης.  

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία. Λίγες ημέρες πριν την επέμβαση ή την ημέρα της εισαγωγής σας στην κλινική θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε προεγχειρητικό έλεγχο, ο οποίος συνήθως περιλαμβάνει μια εξέταση αίματος, μια ακτινογραφία θώρακα και ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα και καρδιολογικό έλεγχο.  

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης

Η ολική θυρεοειδεκτομή μπορεί να διαρκέσει από μία έως μιάμιση ώρα εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά. Στη διάρκεια της επέμβασης ο χειρουργός σας θα χρησιμοποιήσει όλες εκείνες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας και όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να εκμηδενίσει την απώλεια αίματος και να ελαχιστοποιήσει τις επιπλοκές, όπως την κάκωση των λαρυγγικών νεύρων ή την απαγγείωση των παραθυρεοειδών αδένων. 

Η εμπειρία του χειρουργού σε συνδυασμό με τη χρήση των νέων μορφών ενέργειας τα τελευταία χρόνια έχει καταστήσει την ολική θυρεοειδεκτομή αναίμακτη επέμβαση και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές εξαιρετικά σπάνιες.  

Αμέσως μετά την επέμβαση του θυρεοειδούς

Αμέσως μετά το τέλος της εγχείρησης θα οδηγηθείτε στην αίθουσα ανάνηψης του χειρουργείου όπου και θα παραμείνετε μέχρι να συνέλθετε από τη γενική αναισθησία.  

Η χειρουργική τομή συγκλείνεται με πλαστική επέμβαση χρησιμοποιώντας ενδοδερμική, απορροφήσιμη, μη ορατή, ραφή για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Θα έχετε ένα μικρό επίδεσμο στην περιοχή του τραύματος καθώς και μια μικρή παροχέτευση (σωληνάκι) το οποίο θα αφαιρεθεί μερικές ώρες μετά το χειρουργείο.

Θα έχετε ήπιο πονοκέφαλο τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο και ήπιο πόνο στο λαιμό και όταν καταπίνετε για μια-δυο μέρες. Στην κλινική θα σας χορηγηθούν ήπια παυσίπονα (παρακεταμόλη) τα οποία και θα συνεχίσετε για μερικές ημέρες μετά την επιστροφή σας στο σπίτι.  

Η επέμβαση του θυρεοειδούς είναι δυνατόν να προκαλέσει κάποιες φορές φλεγμονώδη πάρεση των λαρυγγικών νεύρων εξαιτίας των χειρουργικών χειρισμών με αποτέλεσμα ένα ήπιο ή μέτριο βράγχος φωνής που μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή κάποιες ελάχιστες φορές και λίγες εβδομάδες. Η μόνιμη βραχνάδα είναι εξαιρετικά σπάνια. 

Ανάρρωση μετά το χειρουργείο

Η ανάρρωση μετά το χειρουργείο εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης, σε γενικές όμως γραμμές είναι σχετικά γρήγορη.  

Μετά την επέμβαση του θυρεοειδούς είναι δυνατόν να παρουσιάσετε:  

  • Αλλοιώσεις της φωνής, όπως βράγχος, δυσκολία να μιλήσετε δυνατά, εύκολη κόπωση κατά την ομιλία και μια αλλαγή της χροιάς της φωνής. Αυτές οι αλλοιώσεις οφείλονται σε δυσπραξία των λαρυγγικών νεύρων από τους χειρισμούς στη διάρκεια της επέμβασης, μπορούν να επιμείνουν κάποιες ημέρες ή λίγες εβδομάδες  αλλά είναι πολύ σπάνια μόνιμες. 
  • Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα (υπασβεστιαιμία) εξαιτίας βλάβης ή απαγγείωσης των παραθυρεοειδών αδένων στη διάρκεια της επέμβασης. Και σ’ αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι προσωρινό και αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χορήγηση συμπληρωμάτων ασβεστίου από το στόμα. Τα συμπτώματα της υπασβεστιαιμίας είναι ένα μυρμήγκιασμα των χειλιών, των δακτύλων του χεριού και του πέλματος, οι κράμπες και οι μυϊκοί σπασμοί καθώς επίσης το άγχος και η κατάθλιψη.  

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση του θυρεοειδούς θα χρειαστεί να φροντίσετε το χειρουργικό τραύμα σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από το χειρουργό σας. 

Θα παρατηρήσετε ότι ο λαιμός σας θα είναι πρησμένος και μουδιασμένος τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση, και η κατάσταση θα βελτιωθεί σταδιακά με την επούλωση.

Μόλις διαπιστώσετε ότι μπορείτε να γυρίζετε το κεφάλι σας χωρίς πόνο ή δυσκολία μπορείτε να αρχίσετε να οδηγείτε και να επανέρθετε στις καθημερινές σας ασχολίες, ακόμη και την άθληση. Εάν ο πόνος επιμένει πέρα από μερικές ημέρες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το χειρουργό σας. Επίσης, εάν παρατηρήσετε σημαντική διόγκωση στην περιοχή του τραύματος απευθυνθείτε άμεσα στο χειρουργό σας. Η ουλή θα γίνει προοδευτικά κόκκινη και σκληρή. Η σκληρία στην περιοχή της ουλής γίνεται μέγιστη περίπου 3 εβδομάδες μετά την επέμβαση, ενώ στη συνέχεια μαλακώνει και εξομαλύνεται για τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.  

Θα χρειαστεί να επισκεφτείτε το θεράποντα ενδοκρινολόγο σας τις πρώτες εβδομάδες μετά την επέμβαση για έλεγχο του επιπέδου των θυρεοειδικών ορμονών. 

Καθημερινή ζωή μετά από ολική θυρεοειδεκτομή

Σε περίπτωση ολικής θυρεοειδεκτομής είναι απαραίτητη η θεραπεία υποκατάστασης με καθημερινή λήψη των θυρεοειδικών ορμονών (θυροξίνης) από το στόμα. Χωρίς τη λήψη αυτής της ορμόνης, τα άτομα θα υποφέρουν από υποθυρεοειδισμό. 

Ο ενδοκρινολόγος σας θα ελέγχει τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σε τακτά χρονικά διαστήματα με εξετάσεις αίματος και θα προσαρμόζει τη δόση μέχρι να καθοριστεί η κατάλληλη για την περίπτωση σας. Έχοντας υπόψιν ότι τα θεραπευτικά όρια είναι πολύ στενά, η ακριβής δοσολογία της συνθετικών θυρεοειδικών ορμονών είναι εξαιρετικά σημαντική και γι’ αυτό η συστηματική μετεγχειρητική παρακολούθηση από το θεράποντα ενδοκρινολόγο ουσιαστική και άκρως απαραίτητη.