Υποθυρεοειδισμός: Πώς εκδηλώνεται,πού οφείλεται και πώς θεραπεύεται

Τα συμπτώματά του μπορεί να μπερδέψουν τον ασθενή, καθώς συναντώνται σε πολλές παθήσεις. Μπορεί δε να είναι ασυμπτωματικός για πολλά χρόνια προτού επιδεινωθεί ξαφνικά. Σε κάθε περίπτωση ο υποθυρεοειδισμός, η υπολειτουργία δηλαδή του θυρεοειδούς αδένα,  είναι μια πάθηση που πρέπει να διαγνωσθεί έγκαιρα και να αντιμετωπισθεί, καθώς φέρνει τον ασθενή σε μια κατάσταση σωματικής και πνευματικής εξάντλησης που επιδεινώνει την ποιότητα της ζωής του. Πρόκειται δε για μια πάθηση συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρού μεγέθους αδένας που βρίσκεται στο κάτω και πρόσθιο μέρος του λαιμού, μπροστά από την τραχεία και ακριβώς κάτω από το λεγόμενο μήλο του Αδάμ. Έχει το σχήμα πεταλούδας, με δύο λοβούς στα πλάγια, οι οποίοι ενώνονται στη μέση από τον λεγόμενο ισθμό και ζυγίζει φυσιολογικά γύρω στα 20 γραμμάρια. Παράγει δε δύο ορμόνες ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και για τον γενικό έλεγχο του μεταβολισμού: την τετρα-ιωδοθυρονίνη (Τ4) ή θυροξίνη και την τρι-ιωδοθυρονίνη (Τ3). Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν πολλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, από το νευρικό σύστημα και τους μυς μέχρι τον καρδιακό ρυθμό.

Υποθυρεοειδισμός: Χαμηλή ενέργεια, έντονη κούραση

Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού, δεν παράγει την απαραίτητη για τον οργανισμό ποσότητα ορμονών, με συνέπεια το σώμα να λειτουργεί σε βραδύτερους ρυθμούς με πολύ χαμηλή ενέργεια και ο ασθενής να κουράζεται εύκολα, να μην μπορεί να συγκεντρωθεί, να έχει προβλήματα με τη μνήμη του,  να είναι ωχρός και να αντιμετωπίζει ξηρότητα στο δέρμα του, να αισθάνεται πως πέφτει η θερμοκρασία του σώματός του, να έχει έντονη την αίσθηση του ψύχους, να πέφτουν τα μαλλιά του και τα φρύδια του, να αισθάνεται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και γενικότερα να έχει μειωμένη ενέργεια.

Επίσης, μπορεί να εμφανίσει αύξηση βάρους παρά τη μειωμένη του όρεξη, βραδυκαρδία, πόνους και δυσκαμψία στους μυς, δυσκοιλιότητα και οιδήματα, κατακράτηση υγρών στο πρόσωπο και στα άκρα, βραχνάδα στη φωνή, διαταραχή στην περίοδο στην περίπτωση των γυναικών και στυτικές διαταραχές στην περίπτωση των ανδρών, ενώ μπορεί να συνοδευτεί και από επεισόδια κατάθλιψης.

Τι είναι όμως αυτό που προκαλεί τον υποθυρεοειδισμό; Συνήθως ο υποθυρεοειδισμός είναι συνέπεια αυτοάνοσων παθήσεων, με συχνότερη την αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto, κατά τις οποίες τα θυρεοειδικά κύτταρα καταστρέφονται εξαιτίας της επίθεσης των λευκών αιμοσφαιρίων στον θυρεοειδή αδένα. Επίσης μπορεί να είναι απόρροια μια μερικής ή ολικής θυρεοειδεκτομής, η οποία είχε ως στόχο την αντιμετώπιση της οζώδους βρογχοκήλης ή του καρκίνου του θυρεοειδούς. Μπορεί να εμφανιστεί όμως στις γυναίκες και μετά από μια εγκυμοσύνη. Σπανιότερα αίτια του είναι η συγγενής θυρεοειδική ανεπάρκεια (συγγενής υποθυρεοειδισμός), η επιπλοκή ιογενούς λοίμωξης ή η ανεπιθύμητη ενέργεια κάποιων φαρμάκων.

Διάγνωση και θεραπεία

Η κλινική εξέταση του ασθενούς και το οικογενειακό ιστορικό για θυρεοειδικές παθήσεις ή αυτοάνοσα είναι σημαντικά, όμως για τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού απαιτούνται ειδικές αιματολογικές εξετάσεις. Οι ασθενείς που πάσχουν υπό υποθυρεοειδισμό θα βρεθούν με υψηλή TSH (θυρεοειδοτρόπο ορμόνη-Thyroid Stimulating Hormone), η οποία παράγεται σε μεγαλύτερες ποσότητες για να διεγείρει την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών όταν αυτές δεν είναι επαρκείς, και με χαμηλότερο από το κανονικό επίπεδο των θυρεοειδικών ορμονών T4 και T3.

Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού είναι φαρμακευτική. Συγκεκριμένα, θεραπεύεται με τη χορήγηση από το στόμα της ορμόνης που δεν παράγεται σε επαρκείς ποσότητες, δηλαδή με  ορμονική υποκατάσταση. Η ίδια αγωγή ορμονικής υποκατάστασης μπορεί επίσης να χρησιμεύσει στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του θυρεοειδούς, αλλά και άλλων παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα.   Στο πρώτα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού, και κυρίως της σωματικής εξάντλησης, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τα ταυτίσετε με την ασθένεια, καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο, ώστε να διαγνωστεί εγκαίρως η πάθηση και να επιλεγεί η σωστή θεραπευτική της προσέγγιση, καθώς ένας υποθυρεοειδισμός που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα.