Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος ανεμελιάς και ξεκούρασης, δυστυχώς όμως οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα δεν πηγαίνουν διακοπές. Γι’ αυτό και οι πάσχοντες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην αμελούν τις θεραπείες τους, αλλά και να φροντίζουν ώστε η φαρμακευτική τους αγωγή να είναι προστατευμένη από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Με δεδομένο δε ότι ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες οι λοιμώδεις θυρεοειδίτιδες είναι πολύ συχνές, καλό είναι να υπάρχει εγρήγορση για τυχόν συμπτώματα που διαταράσσουν έστω και παροδικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς, αλλά και να προηγείται των διακοπών μια επίσκεψη στον γιατρό, ώστε οι πάσχοντες να έχουν μια εικόνα της πάθησής τους και να είναι ενήμεροι για την περίπτωσή τους και δη για την πιθανή της πορεία το καλοκαίρι. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν τους καλοκαιρινούς μήνες τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι ηλικιωμένοι με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, καθώς θεωρούνται ευπαθείς ομάδες.
Καλοκαίρι και θυρεοειδής: 4+1 συμβουλές
Τι πρέπει όμως να προσέξετε τώρα το καλοκαίρι, ώστε να απολαύσετε την ξενοιασιά της εποχής, χωρίς προβλήματα με τον θυρεοειδή σας;
1.Η θυροξίνη δεν πρέπει να εκτίθεται σε θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου, γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε περίπτωση μάλιστα που διαπιστώσετε πως τα φάρμακά σας έχουν βρεθεί σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, πρέπει να τα αντικαταστήσετε. Στα δε ταξίδια σας, διατηρήστε τα φάρμακά σας σε κάποιο βαλιτσάκι που έχετε μαζί σας και μην τα αφήνετε στις βαλίτσες σας που καταλήγουν σε χώρους αποσκευών.
2.Μην το παρακάνετε με το ιώδιο στην περίπτωση που πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό ή αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, αφού η πάθησή σας μπορεί να επιδεινωθεί ακόμα και με μια μικρή αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών, άρα και της πρόσληψης ιωδίου. Γι’ αυτόπροσπαθήστε να αποφύγετε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες την καθημερινή κατανάλωση θαλασσινών και ψαριών. Η θάλασσα δεν αποτελεί κίνδυνο, εκτός αν ο θεράπων ιατρός σας σάς έχει συμβουλεύσει να την αποφύγετε. Σε κάθε περίπτωση μετά από κάθε βουτιά ξεπλύνετε το θαλασσινό νερό από το σώμα σας.
3.Έχετε το νου σας για θυρεοειδίτιδες φλεγμονώδους αιτιολογίας, οι οποίες είναι πιο συχνές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες εξαιτίας ιογενών λοιμώξεων που βρίσκονται αυτή την εποχή σε έξαρση. Οι θυρεοειδίτιδες αυτές μπορεί να προκαλέσουν παροδική δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, με πρώτο σύμπτωμα τον έντονο πόνο. Η θεραπεία τους επιτυγχάνεται συνήθως με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
4.Φροντίστε να ρυθμίσετε τον υπερθυρεοειδισμό σας προτού φύγετε διακοπές, καθώς σε περίπτωση που δεν έχετε λάβει την απαιτούμενη θεραπεία, τα συμπτώματά σας μπορεί να επιδεινωθούν το καλοκαίρι, με πιο χαρακτηριστικά την υπερβολική εφίδρωση, την ταχυκαρδία, την έντονη κόπωση και γενικότερα τη μειωμένη ανοχή στις υψηλές θερμοκρασίες.
5. Αν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αμελήσετε τη φαρμακευτική αγωγή σας το καλοκαίρι, αφού με την παραμικρή αμέλεια τα συμπτώματά σας μπορεί να υποτροπιάσουν ταχύτατα.
Σε κάθε περίπτωση τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να είστε σε επαφή με τον ενδοκρινολόγο σας, να ακολουθείτε τις συμβουλές του και να μην αφήνετε τη θερινή ραστώνη να επηρεάζει τη συνεπή τήρηση της θεραπείας σας.