Πώς επηρεάζουν οι παθήσεις του θυρεοειδή τη γονιμότητα;

Στενή αποδεικνύεται τα τελευταία χρόνια η σύνδεση των παθήσεων του θυρεοειδή με την υπογονιμότητα. Ο καταλυτικός ρόλος που παίζουν οι θυρεοειδικές ορμόνες στον οργανισμό φαίνεται πως δεν αφήνει ανεπηρέαστο ούτε το πεδίο της γονιμότητας. Έτσι, η εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα θεωρείται προαπαιτούμενο για τη γονιμότητα, την ικανότητα σύλληψης, αλλά και τη διατήρηση της εγκυμοσύνης, ενώ στον αντίποδα τυχόν προβλήματά του μπορεί να ενοχοποιηθούν για υπογονιμότητα η οποία δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά. Άλλωστε, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ορμόνες του θυρεοειδή επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία των ωοθηκών και των όρχεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναπαραγωγική λειτουργία.

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που έχει το σχήμα πεταλούδας, βρίσκεται στην πρόσθια τραχηλική χώρα και είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς παράγει ορμόνες (θυροξίνη Τ4, τριιωδοθυρονίνη Τ3 και καλσιτονίνη) που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και τις καύσεις, ενώ επηρεάζουν από την αναπνοή και τον καρδιακό ρυθμό μέχρι τη θερμοκρασία του σώματος και την αναπαραγωγική λειτουργία

Για όλους τους παραπάνω λόγους πλέον ο θυρεοειδής είναι ένας από τους παράγοντες που μπαίνουν στο μικροσκόπιο και πρέπει να ελέγχεται σε περιπτώσεις όπου μια γυναίκα προσπαθεί ανεπιτυχώς  επί μήνες να μείνει έγκυος, σε περιπτώσεις όπου έχει ασταθή έμμηνο κύκλο ή όταν έχει βιώσει περισσότερες από δύο αποβολές στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. 

Υπέρ και υποθυρεοειδισμός και γονιμότητα

Ειδικότερα, ο υπερθυρεοειδισμός στη γυναίκα μπορεί να διαταράξει την ωορρηξία και να οδηγήσει σε αποβολή στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, ενώ στον άνδρα να προκαλέσει περιορισμό του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων, αλλά και μείωση της μορφολογίας τους, όπως επίσης και συρρίκνωση του όγκου του σπέρματος. Στις ήπιες περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού, η θεραπευτική αγωγή επαναφέρει τις ορμόνες στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ τα πιο βαριά περιστατικά απαιτούν πιο δραστικές λύσεις, όπως είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις και η χορήγηση ιωδίου. 

Από την άλλη πλευρά ο υποθυρεοειδισμός επηρεάζει τη συχνότητα της περιόδου και της ωορρηξίας -είναι πιθανή ακόμα και απουσία ωορρηξίας- μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εμφύτευση του εμβρύου, αλλά και αποβολές ή παλίνδρομο κύηση κατά τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης. Έχει σχετιστεί επίσης με προεκλαμψία, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, αλλά και μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη. Στον άνδρα ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στύσης και να έχει αντίκτυπο στη φυσιολογική μορφολογία του σπέρματος. Και στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού πάντως υπάρχουν πολλές, αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές, εφόσον το πρόβλημα εντοπιστεί εγκαίρως. 

Ο θυρεοειδής όμως σχετίζεται και με τις εξωσωματικές, γι’ αυτό κατά τη διαδικασία, οπότε και αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, πρέπει οι θυρεοειδικές ορμόνες να ελέγχονται συνεχώς. Μάλιστα, ειδικά ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να δυναμιτίσει τις εξωσωματικές προσπάθειες, αφού έχει καταλυτική επίδραση στην ποιότητα των ωαρίων. 
Ο προληπτικός έλεγχος για θέματα του θυρεοειδή σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν την πρόκληση της υπογονιμότητας ή ενώ εγκυμονούν, οδηγούνται σε επαναλαμβανόμενες αποβολές είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όπως επίσης και για τους άνδρες. Άλλωστε, με την έγκαιρη διάγνωση, άρα και την έγκαιρη εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας, τα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν, αίροντας τα όποια εμπόδια στον δρόμο προς την απόκτηση ενός παιδιού. Αν έχετε ξεκινήσει τις προσπάθειες για να μείνετε έγκυος ή μόλις έχετε συλλάβει, είναι σκόπιμο να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις που θα σας δώσουν μια εικόνα για τον θυρεοειδή σας και περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα θυρεοειδή, μέτρηση ελεύθερης Τ4 και ελεύθερης Τ3, αλλά και αντιθυρεοειδκών αντισωμάτων.