Το φθινόπωρο έφτασε και ο θυρεοειδής μας χρειάζεται αυτή την εποχή ακόμα μεγαλύτερη προσοχή από ότι συνήθως. Άλλωστε, οι ρυθμοί μας ανεβαίνουν και πάλι, οι ενεργειακές μας ανάγκες αυξάνονται ενόψει του χειμώνα, ενώ ο κρύος καιρός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά μας, αν πάσχουμε από κάποια διαταραχή του αδένα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για έναν επανέλεγχο του θυρεοειδούς, ώστε να έχουμε μια ακριβή εικόνα της κατάστασής του και να προβούμε στις απαραίτητες ρυθμίσεις, εφόσον αυτό χρειαστεί.
Ο θυρεοειδής, ένας μικρού μεγέθους αδένας με σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο κάτω και πρόσθιο μέρος του λαιμού, εκκρίνει δύο πολύ σημαντικές ορμόνες για την ανάπτυξη του οργανισμού, αλλά και για τον γενικό έλεγχο του μεταβολισμού: την τετρα-ιωδοθυρονίνη (Τ4) ή θυροξίνη και την τρι-ιωδοθυρονίνη (Τ3). Οι δύο ορμόνες είναι υπεύθυνες για τον μεταβολισμό και επηρεάζουν πολλά συστήματα του σώματός μας, από τους μυς και την καρδιά μέχρι το νευρικό μας σύστημα. Αυτός ακριβώς ο ρόλος του σε μια σειρά ζωτικών λειτουργιών του οργανισμού, καθιστά τον θυρεοειδή ιδιαίτερα σημαντικό όλες τις εποχές.
Θυρεοειδίτιδα De Quervain και εποχικές αλλαγές
Με την άφιξη του φθινοπώρου μάς επισκέπτονται εξαιτίας της μεταβολής της θερμοκρασίας και της αύξησης της υγρασίας και οι πρώτες ιώσεις και φλεγμονές, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η θυρεοειδίτιδα De Quervain. Η συγκεκριμένη νόσος μάλιστα ενδέχεται να είναι απόρροια του εμβολιασμού της γρίπης τύπου Α ή να προκληθεί από λοιμώξεις του ρινοφάρυγγα. Συμπτώματα όπως ο έντονος πόνος στην περιοχή του θυρεοειδούς, το οίδημα και η δυσκολία στην κατάποση, ο πυρετός, οι συχνές ταχυκαρδίες και οι εφιδρώσεις πρέπει να χτυπήσουν «καμπανάκι» το φθινόπωρο.
Τους φθινοπωρινούς μήνες επίσης, με τις μέρες να μικραίνουν, ο οργανισμός έχει ανάγκη από περισσότερες ώρες ύπνου. Γι’ αυτό ακούμε το σώμα μας και προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες. Ακόμα και η αλλαγή ώρας στα τέλη Οκτωβρίου πρέπει να μην διαφύγει της προσοχής μας, αφού θα χρειαστεί να προσαρμόσουμε τη λήψη της φαρμακευτικής μας αγωγής για τις όποιες διαταραχές του θυρεοειδούς μας, προσαρμόζοντας τον οργανισμό μας σταδιακά στη νέα ώρα. Έτσι, μία εβδομάδα πριν από την αλλαγή της ώρας, καλό είναι να αρχίσουμε να λαμβάνουμε καθημερινά το χάπι μας λίγα λεπτά νωρίτερα, ώστε, όταν έρθει η στιγμή που η νέα ώρα μπει στη ζωή μας, η μεταβολή αυτή να μην μας επηρεάσει.
Σημαντικό είναι επίσης το φθινόπωρο να ενισχύουμε το ανοσοποιητικό σύστημά μας, αφού ξεκινά η εισβολή των ιώσεων, αλλά και να είμαστε προετοιμασμένοι για τις συναισθηματικές αλλαγές που φέρνει η νέα εποχή και οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε ή βιώνουμε την πάθησή μας. Διατηρούμε το ηθικό μας ακμαίο και κρατάμε ψηλά την ενέργειά μας, ώστε να υποδεχθούμε με αισιοδοξία το φθινόπωρο, που μπορεί να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα δημιουργική εποχή.
Αντιμετωπίζουμε την είσοδο του φθινοπώρου, όπως ακριβώς κάνουν οι μαθητές για το σχολείο: προετοιμαζόμαστε χωρίς άγχος για τις απαιτήσεις του χειμώνα, έχοντας όλα τα εφόδια για τη νέα χρονιά. Ελέγχουμε τον θυρεοειδή μας, φροντίζουμε για τη φαρμακευτική μας αγωγή και στα πρώτα σημάδια τυχόν έξαρσης των συμπτωμάτων της πάθησής μας αντιδρούμε με άμεση επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο μας.