Ανάλογα με την περίπτωση, η προτεινόμενη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς έχει ως σκοπό:
- Να θεραπεύσει τον καρκίνο, καταστρέφοντας τον όγκο και τις ενδεχόμενες μεταστάσεις (καρκινικά κύτταρα που έχουν διαφύγει από τον αρχικό όγκο και πολλαπλασιάζονται οπουδήποτε μέσα στον οργανισμό)
- Να ελέγξει την εξέλιξη της νόσου εφόσον αυτή δε μπορεί να εξαλειφθεί
- Να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της νόσου και να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής
Η θεραπεία στηρίζεται στη χειρουργική επέμβαση, η οποία ονομάζεται ολική θυρεοειδεκτομή (αφαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα) και συμπληρώνεται από λεμφαδενικό καθαρισμό των κοντινών λεμφαδένων (λεμφαδενικός καθαρισμός κεντρικών διαμερισμάτων τραχήλου), αλλά κάποιες φορές και άλλων περισσότερο απομακρυσμένων λεμφαδένων του τραχήλου ανάλογα με το στάδιο της νόσου (λεμφαδενικός καθαρισμός των πλάγιων τραχηλικών διαμερισμάτων ή ριζικός τροποποιημένος λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου).
Ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου σας και τους εξατομικευμένους παράγοντες κινδύνου, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να συμπληρωθεί από τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου, η οποία χρησιμοποιεί τη ραδιενέργεια του ιωδίου 131 για να καταστρέψει τα υπολειμματικά θυρεοειδικά κύτταρα μετά το χειρουργείο. Για τη χορήγησή του απαιτείται ειδική ορμονική προετοιμασία η οποία θα σας επεξηγηθεί με λεπτομέρειες από τον πυρηνικό ιατρό που θα σας αναλάβει μετά το χειρουργείο.
Συνήθως απαιτείται νοσηλεία 2 έως 5 ημερών σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο νοσηλείας με μέτρα ακτινοπροστασίας και θα σας δοθούν σαφείς οδηγίες για τις απαραίτητες προφυλάξεις που πρέπει να υιοθετήσετε απέναντι στους οικείους σας μετά το πέρας της νοσηλείας και την επιστροφή σας στο σπίτι.
Η χειρουργική επέμβαση και η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου συμπληρώνονται πάντα από τη λεγόμενη ορμονοθεραπεία υποκατάστασης, η οποία λαμβάνεται υπό τη μορφή δισκίων τα οποία θα χρειαστεί να παίρνετε καθημερινά και εφόρου ζωής. Η ορμονοθεραπεία αποσκοπεί στην υποκατάσταση των ορμονών που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα ενώ στοχεύει ταυτόχρονα στην πρόληψη υποτροπής της νόσου από τυχόν υπολειμματικά κύτταρα. Πολύ σπανιότερα μπορεί να χρησιμοποιηθούν εξωτερική ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία.
Όλες οι προτεινόμενες θεραπείες μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται άμεσα ή σε απώτερο χρόνο, όπως το βράγχος φωνής ή η υπασβεστιαιμία για παράδειγμα. Οι ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες σας επεξηγούνται από τον υπεύθυνο ιατρό που αναλαμβάνει την παρακολούθηση σας, και ο οποίος είναι σχεδόν πάντοτε ο θεράπων ενδοκρινολόγος σας.
Παρακολούθηση μετά τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς
Η παρακολούθηση είναι απαραίτητη:
- Για τον έλεγχο και την τροποποίηση, εφόσον είναι απαραίτητο, της ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης
- Για τη διάγνωση και θεραπεία τυχόν καθυστερημένων ανεπιθύμητων ενεργειών
- Για την έγκαιρη διαπίστωση σημείων μιας πιθανής υποτροπής
- Για την εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών για μια καλύτερη ποιότητα ζωής
Η παρακολούθηση εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο διαγνώστηκε ο καρκίνος σας και από τη θεραπεία που επιλέχθηκε. Περιλαμβάνει επισκέψεις στο θεράποντα ενδοκρινολόγο για κλινική εξέταση, εξετάσεις αίματος για έλεγχο συγκεκριμένων ορμονών και καρκινικών δεικτών σε τακτικά χρονικά διαστήματα που θα καθοριστούν από το γιατρό σας. Ανάλογα με τα αποτελέσματα, μπορεί να ζητηθούν και άλλες εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα, βιοψία με λεπτή βελόνη ή σπινθηρογράφημα. Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τα συμπτώματα και τα σημάδια εκείνα που πρέπει να σας οδηγήσουν να αναζητήσετε μια επείγουσα ιατρική εξέταση, εκτός του πλαισίου των προγραμματισμένων εξετάσεων.