Παθήσεις του
θυρεοειδούς αδένα

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι αρκετά συχνές και προσβάλλουν το 1 έως 5% του πληθυσμού.  Υπολογίζεται ότι διακόσια εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα.  

Είναι όλες πολύ συχνότερες στις γυναίκες  σε σχέση με τους άνδρες. Ο υποχρεωτικός εμπλουτισμός με ιώδιο του μαγειρικού αλατιού, τα τελευταία χρόνια, έχει απαλείψει την έλλειψη ιωδίου από τα αίτια των παθήσεων του θυρεοειδούς.  

Οι περισσότερες θυρεοειδικές παθήσεις είναι θεραπεύσιμες, άλλες με φαρμακευτική αγωγή, ενώ κάποιες άλλες απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.  Εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και σωστά, μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Η μη ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα, μια και οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν τη λειτουργία πολλών συστημάτων.  

Ταξινόμηση των παθήσεων του θυρεοειδή αδένα

Οι παθήσεις του θυρεοειδή διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις λειτουργικές παθήσεις του θυρεοειδή και τις ανατομικές (μορφολογικές) παθήσεις.  

Οι λειτουργικές παθήσεις του θυρεοειδούς (δυσλειτουργίες) σχετίζονται με ανωμαλίες στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και είναι:  

  • Ο υποθυρεοειδισμός, εφόσον η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών είναι ανεπαρκής. Ο υποθυρεοειδισμός έχει σαν επακόλουθο την επιβράδυνση συγκεκριμένων λειτουργιών: διαταραχές μνήμης, καταθλιπτική διάθεση, εύκολη κόπωση, αίσθημα κρύου, δυσκοιλιότητα, επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού. 
  • Ο υπερθυρεοειδισμόςεφόσον η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών είναι μεγαλύτερη του φυσιολογικού. Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί τα αντίθετα από τον υποθυρεοειδισμό συμπτώματα: ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, εφιδρώσεις, διάρροιες, αίσθημα παλμών και ταχυκαρδία.    

Οι ανατομικές ή μορφολογικές παθήσεις είναι: 

  • Η βρογχοκήλη, αύξηση -μερικές φορές πολύ σημαντική- του όγκου του θυρεοειδούς αδένα.  
  • Οι όζοι του θυρεοειδούς, τοπική αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδής με τη μορφή μικρών συμπαγών ή μη ογκιδίων.  
  • Ο καρκίνος του θυρεοειδούς  

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΟΙ ΠΑΘΗΣΕΙΣ