Θυρεοειδίτιδα Hashimoto και εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε

Παράγοντα κινδύνου για την εγκυμοσύνη, αν δεν εντοπιστεί ή δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, αποτελεί η θυρεοειδίτιδα Hashimoto ή αλλιώς αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα,  μια από τις συνηθέστερες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα που αφορά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες και εμφανίζεται στην αναπαραγωγική ηλικία.

Η εν λόγω νόσος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποβολή, ενώ έχει συνδεθεί και με την καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου. Με δεδομένο άλλωστε ότι το έμβρυο στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης λαμβάνει τις απαραίτητες θυρεοειδικές ορμόνες αποκλειστικά από τη μητέρα του, καθώς δεν έχει αναπτύξει τον δικό του θυρεοειδή αδένα, η όποια θυρεοειδική δυσλειτουργία έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή του.

Αναλυτικά, σε περίπτωση θυρεοειδίτιδας Hashimoto που δεν έχει αντιμετωπιστεί αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο κίνδυνος προεκλαμψίας, αποκόλλησης του πλακούντα και πρόωρου τοκετού. Σε σοβαρότερες μάλιστα περιπτώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο και της απώλειας του εμβρύου. Όσο για το μωρό μπορεί να υποστεί σοβαρές συνέπειες, όπως το σύνδρομο αναπνευστικής δυσφορίας των νεογνών, αυξημένη περιγεννητική νοσηρότητα, προβλήματα βάρους, ελλιπή νευρολογική ωρίμανση, αλλά και γνωστικές διαταραχές που θα εμφανιστούν στην πορεία της ανάπτυξής του.

Θυρεοειδίτιδα Hashimoto: Τι πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες

Τι είναι όμως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και τι πρέπει να προσέξουν οι γυναίκες που εγκυμονούν ή θέλουν να μείνουν έγκυοι ενώ νοσούν; Πρόκειται για ένα από τα συνηθέστερα αυτοάνοσα νοσήματα, που εκδηλώνεται συνήθως με τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού και συνιστά φλεγμονώδη αντίδραση του θυρεοειδούς αδένα στην παραγωγή αυτοαντισωμάτων τα οποία επιτίθενται στα αυτοαντιγόνα του.

Κόπωση, χαμηλή ενέργεια, υπνηλία, αύξηση βάρους, πόνοι στις αρθρώσεις, κατακρατήσεις υγρών, μυϊκές κράμπες, δυσανεξία στο κρύο, οιδήματα στο πρόσωπο, δυσκοιλιότητα και απώλεια μνήμης είναι μερικά μόνο από τα «καμπανάκια» που χτυπά η θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Μάλιστα, κάποια εξ αυτών στις περιπτώσεις των εγκύων μπορεί να παρερμηνευθούν ως συνέπειες της εγκυμοσύνης, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση του βάρους, η υπνηλία, η κόπωση και η χαμηλή ενέργεια, παραπλανώντας τη γυναίκα και «κουκουλώνοντας» για καιρό τη νόσο. Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto όμως μπορεί και να μην εκδηλώσει καθόλου συμπτώματα, περνώντας απαρατήρητη για ένα διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό οι εξετάσεις του θυρεοειδούς αδένα είναι ζωτικής σημασίας για γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι και δη για αυτές που έχουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον θυρεοειδικές νόσους ή έχουν οι ίδιες ιστορικό. Η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Hashimoto περνά μέσα από κλινική εξέταση από ενδοκρινολόγο και από ειδικές αιματολογικές εξετάσεις για θυρεοειδοτρόπο ορμόνη TSH, FT4 και για αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί και υπερηχογράφημα του θυρεοειδούς, ώστε να φανούν εγκαίρως αλλαγές στο μέγεθος και στη σύσταση του αδένα.

Αν μια γυναίκα πάσχει ήδη από θυρεοειδίτιδα Hashimoto, στην πρώτη υποψία εγκυμοσύνης πρέπει να επικοινωνήσει με τον ενδοκρινολόγο της, ώστε η θεραπεία της να προσαρμοστεί στις ανάγκες που δημιουργεί η νέα κατάσταση. Κατά τη διάρκεια δε της εγκυμοσύνης οι έλεγχοι για τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών θα πρέπει να είναι συνεχείς, ενώ οι εγκυμονούσες πρέπει να είναι απόλυτα συνεπείς με τη θεραπεία τους. Επίσης, καλό είναι κατά τη εγκυμοσύνη να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο που τις παρακολουθεί και έχει ήδη καθορίσει τη φαρμακευτική τους αγωγή.

Πάντως, αν και η θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνδέεται σε ένα βαθμό με την υπογονιμότητα, άρα δυσχεραίνει τις προσπάθειες μιας γυναίκας να μείνει έγκυος, αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείει την εγκυμοσύνη. Αντίθετα, ο συνεχής έλεγχος και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να άρουν τα όποια εμπόδια οδηγώντας σε ευτυχή κατάληξη.

Σε κάθε περίπτωση η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια νόσος που οι γυναίκες πρέπει να εντοπίσουν εγκαίρως και να ελέγξουν αποτελεσματικά, αν θέλουν να έχουν μια ομαλή και επιτυχή εγκυμοσύνη. Γι’ αυτό και η στενή συνεργασία με τον ενδοκρινολόγο είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να μην υπάρξουν απρόβλεπτες συνέπειες και η όποια δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα να εντοπιστεί και να ελεγχθεί με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία.