Πάσχετε από θυρεοειδίτιδα Hashimoto και νιώθετε πιο έντονα συμπτώματα το καλοκαίρι; Η ιατρική επιστήμη έχει δώσει εξηγήσεις για αυτό το εποχικό φαινόμενο, ώστε να μπορείτε να λαμβάνετε μέτρα προστασίας.
Κάθε καλοκαίρι οι καιρικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες επιφέρουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Μάλιστα, σε ορισμένους ανθρώπους αυτές οι αλλαγές μπορεί να βελτιώσουν τη θυρεοειδική λειτουργία.
Από την άλλη όμως, κάποιοι άνθρωποι βιώνουν έξαρση της νόσου και επιδείνωση των προβλημάτων, ειδικά όσοι έχουν διαγνωστεί με τη νόσο Hashimoto. Αυτοί οι ασθενείς αισθάνονται αρκετά πιο άσχημα το καλοκαίρι, σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου.
Ποια συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Hashimoto εντείνονται το καλοκαίρι;
Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που γίνονται πιο έντονα το καλοκαίρι σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto;
Ένα σύμπτωμα είναι να νιώθετε βαρύτερο το σώμα σας, καθώς επίσης και να αυξάνεται το σωματικό βάρος σας. Δεύτερον, οι ασθενείς με Hashimoto τείνουν να έχουν λιγότερη διάθεση για κοινωνικοποίηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τρίτον, ένα κοινό σύμπτωμα είναι να κοιμάστε περισσότερες ώρες σε σχέση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Επίσης, το καλοκαίρι αυξάνεται η όρεξή σας για γλυκά και τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, ενώ ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα είναι να παίρνετε μικρότερη ευχαρίστηση από πράγματα που, συνήθως, σας κάνουν χαρούμενους. Σε κάποιους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Hashimoto εκδηλώνεται ένα αίσθημα ανησυχίας, όπως επίσης ορισμένοι μπορεί να εμφανίζουν χαμηλό πυρετό με δέκατα.
Γιατί τα συμπτώματα της Hashimoto είναι πιο έντονα το καλοκαίρι;
Είναι γνωστό ότι ο θυρεοειδής αδένας είναι αυτός που ρυθμίζει και προσαρμόζει τον μεταβολισμό του οργανισμού στις αλλαγές της εξωτερικής θερμοκρασίας, στις ανάγκες για λήψη ενέργειας από τον οργανισμό, ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο στις εναλλαγές της διάθεσης και στην πέψη των τροφών.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όταν για παράδειγμα κάνετε γυμναστική, ο θυρεοειδής αδένας αυξάνει τη λειτουργία του και τον μεταβολισμό. Η ίδια ρύθμιση γίνεται και κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και όταν βιώνετε μία αγχώδη-δύσκολη κατάσταση ή όταν βιώνετε μια ενθουσιώδη κατάσταση.
Στον αντίποδα όμως, όταν ξεκουράζεστε, είστε χαλαροί, στενοχωρημένοι ή αντιμέτωποι με αυξημένες θερμοκρασίες, όπως το καλοκαίρι, τότε ο θυρεοειδής αδένας επιβραδύνει τον ρυθμό λειτουργίας του μεταβολισμού.
Αυτή η πτώση αποτελεί την αιτία για την οποία ο υποθυρεοειδισμός εκδηλώνεται, μεταξύ άλλων, με αύξηση του βάρους, κούραση και μελαγχολία. Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού τα συμπτώματα είναι αντίθετα, καθώς αφορούν απώλεια κιλών, δυσφορία στη ζέστη, ταχυκαρδίες και υπερένταση.
Το καλοκαίρι λοιπόν, υπάρχει μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν δραστικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και είναι κυρίως η αυξημένη έκθεση στον ήλιο και η μεγάλη διάρκεια της ημέρας. Αυτές οι δύο συνθήκες δεν επηρεάζουν μόνο τον θυρεοειδή, αλλά και τον οργανισμό στο σύνολό του.
Όσοι ασθενείς δεν βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή, έχουν θετικές επιδράσεις από τις προαναφερθείσες αλλαγές, αλλά οι άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα βιώνουν αρνητικά συμπτώματα, δηλαδή διαταραχές στον ύπνο, δυσφορία στη ζέστη, έντονο στρες και υπερένταση, έντονη εφίδρωση και ταχυκαρδίες.
Εξάλλου, η έκθεση στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα έχει την ιδιότητα να αυξάνει την παραγωγή αντιοξειδωτικών ουσιών (π.χ. τη μελατονίνη) και της βιταμίνης D. Αυτές οι δύο εντείνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, οδηγώντας σε μια αίσθηση ευεξίας.
Σε ό,τι αφορά τη μελατονίνη, είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που τονώνουν τους μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού από διάφορες βλάβες, αυξάνει την ενέργεια και προσφέρει πιο ποιοτικό ύπνο. Για να παραχθεί η μελατονίνη χρειάζεται να εκτεθείτε στην υπέρυθρη ηλιακή ακτινοβολία. Θα έχετε ικανή ποσότητα μελατονίνης, εφόσον εκτίθεστε στον ήλιο για 10-20 λεπτά καθημερινά, λαμβάνοντας βέβαια ταυτόχρονα τα απαραίτητα μέτρα αντιηλιακής προστασίας.
Η βιταμίνη D, με τη σειρά της, έχει θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του θυρεοειδούς αδένα.
Ειδικά λοιπόν στους ασθενείς που δεν βρίσκονται υπό φαρμακευτική αγωγή, η έκθεση στον ήλιο για μικρό χρονικό διάστημα αναβαθμίζει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, βελτιώνει τα συμπτώματα της Hashimoto και γενικώς τη συνολική εικόνα της υγείας τους.
Από την άλλη, οι ασθενείς που παίρνουν υποκατάστατα ορμονών, η καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς συνεπάγεται την εκδήλωση συμπτωμάτων υπερθυρεοειδισμού, δυσχεραίνοντας έτσι την καθημερινότητά τους στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το αντίστροφο συμβαίνει τους χειμερινούς μήνες, όταν με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και μελατονίνης, τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα του υποθυρεοειδισμού, δηλαδή δυσφορία στις χαμηλές θερμοκρασίες, αύξηση του βάρους, μελαγχολία και έντονη κούραση.
Πέραν των παραπάνω, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ενδέχεται να προκαλέσουν και ακόμα μία επίπτωση που είναι αυξημένες τιμές στην κορτιζόλη, την ορμόνη που εκκρίνει ο οργανισμός σας, όταν υφίσταται απότομες αλλαγές ή δύσκολες συνθήκες. Είναι σύνηθες όσοι πάσχουν από Hashimoto να καταγράφουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, τα οποία έχουν, προσωρινά, θετική επίδραση στην αντιμετώπιση των φλεγμονών. Αν αυτές οι τιμές παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε μπορεί να απορρυθμιστεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να παρατηρήσετε έξαρση ή και επιδείνωση της νόσου Hashimoto.
Τι να κάνετε για να απαλύνετε τα συμπτώματα
Ένα συχνό φαινόμενο το καλοκαίρι είναι η αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και ζάχαρης, ακόμη και με τη μορφή χυμών και φρούτων που περιέχουν όμως μεγάλες ποσότητες σακχάρων, όπως τα σταφύλια και τα σύκα. Αυτές οι ποσότητες επιδεινώνουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας, τις χρόνιες φλεγμονές, την αντίσταση στην ινσουλίνη και ταυτόχρονα αποσυντονίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Συνεπώς, επιλέξτε φρούτα και χυμούς χαμηλούς σε περιεκτικότητα ζάχαρης, όπως το καρπούζι, τα μύρτιλλα, τα μούρα, τα κεράσια, τις φράουλες, το αβοκάντο και τα ακτινίδια.
Άλλο ένα βασικό μέτρο πρόληψης της επιδείνωσης της θυρεοειδίτιδας Hashimoto είναι να μην εκτίθεστε στον ήλιο για περισσότερο από 20-30 λεπτά την ημέρα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε να μένετε έξω για πολλές ώρες, όταν καταγράφονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Εξίσου βασικό είναι να κρατάτε καλά ενυδατωμένο τον οργανισμό σας, καταναλώνοντας πολύ νερό και αρκετές ποσότητες λαχανικών και φυσικού αλατιού, ώστε να μη χάνετε πολύτιμα συστατικά με τον ιδρώτα και τη διούρηση.
Φροντίστε επίσης τις τιμές της βιταμίνης D στον οργανισμό σας και περιορίστε το αλκοόλ σε 2-4 ποτήρια την εβδομάδα, για να μη διαταράξετε τον θυρεοειδή και τον οργανισμό σας γενικότερα.
Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε τη φαρμακευτική αγωγή σας για να κρατάτε ρυθμισμένες τις θυρεοειδικές ορμόνες και να υποβάλλεστε στις απαραίτητες εξετάσεις, υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας, ώστε να εντοπίσετε εγκαίρως τυχόν μεταβολικές διαταραχές ή ελλείψεις που θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα για να μην επιδεινωθεί η κατάστασή σας εξαιτίας της Hashimoto.