7+1 συμπτώματα που δείχνουν πως ο θυρεοειδής σας δυσλειτουργεί

Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό, αφού αποτελεί ρυθμιστή μιας σειράς σημαντικών λειτουργιών του, όπως ο μεταβολισμός, ενώ επηρεάζει την καρδιά, το νευρικό σύστημα και τους μύες. Ειδικότερα, εκκρίνει δύο πολύ σημαντικές ορμόνες για την ανάπτυξη του οργανισμού, αλλά και για τον γενικό έλεγχο του μεταβολισμού: την τετρα-ιωδοθυρονίνη (Τ4) ή θυροξίνη και την τρι-ιωδοθυρονίνη (Τ3). Γι’ αυτό και όταν κάτι δεν πάει καλά στη λειτουργία του, ξεκινά μια αλληλουχία προβλημάτων, που μπορεί στην κυριολεξία να σας καθηλώσουν.

Από αλλαγές στην ενέργειά σας και τη διάθεσή σας μέχρι μεταβολές στο βάρος μας, υπάρχει ένα μεγάλο εύρος συμπτωμάτων που χτυπούν «καμπανάκι» για πιθανές διαταραχές του θυρεοειδούς. Ποια είναι όμως τα σημάδια εκείνα που πρέπει να σας στείλουν άμεσα στον ενδοκρινολόγο, αφού πιθανότατα παραπέμπουν σε κάποιο πρόβλημα του εν λόγω αδένα;

Θυρεοειδής: ανησυχητικά συμπτώματα  

1.Συνεχής κόπωση

Αν αισθάνεστε συνεχή κόπωση, χωρίς όμως να έχετε καταπονήσει τον οργανισμό σας, η οποία σας δυσκολεύει να ολοκληρώσετε ακόμα και απλές καθημερινές σας δραστηριότητες, τότε χτυπά ένα από τα πρώτα «καμπανάκια» για πιθανή διαταραχή του θυρεοειδούς.  

2.Μεταβολή του βάρους

Αν αρχίσατε να χάνετε ξαφνικά βάρος, ενώ τρώτε κανονικά ή αν αρχίσατε να παίρνετε κιλά, παρόλο που δεν έχετε αλλάξει τις διατροφικές σας συνήθειες και μάλιστα έχετε μειωμένη όρεξη, τότε κάτι δεν πάει καλά με τον θυρεοειδή σας. Η απώλεια βάρους είναι σύνηθες φαινόμενο στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού και η αύξηση βάρους στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού. 

3.Τριχόπτωση

Τόσο ο υπερθυρεοειδισμός όσο και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση. Ειδικά στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού, τα μαλλιά αποδυναμώνονται, ενώ περιορίζεται και η τριχοφυΐα στο σώμα. Στον δε υποθυρεοειδισμό μπορεί να επηρεαστούν ακόμα και τα φρύδια. 

4.Αλλαγές στην αντίληψη της θερμοκρασίας

Με δεδομένο ότι κατά τις διαταραχές του θυρεοειδούς επηρεάζεται καταλυτικά ο μεταβολισμός, αλλάζει και η αντίληψη για τη θερμοκρασία. Έτσι, τα άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό κάνουν περισσότερες καύσεις από το σύνηθες, με συνέπεια την μεγαλύτερη παραγωγή θερμότητας, που οδηγεί σε έντονη εφίδρωση και ταχυκαρδία, ακόμα και όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι φυσιολογική. Στον αντίποδα, ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται περισσότερο με την αίσθηση κρύου

5. Εξώφθαλμο

Η εικόνα ενός προσώπου όπου τα μάτια μοιάζουν να προεξέχουν από τις κόγχες είναι σύνηθες σύμπτωμα ατόμων που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό και δη από τη νόσο του Graves. Πρόκειται για ένα σύμπτωμα που προκαλείται από τη συγκέντρωση περίσσιου ιστού πίσω από τους οφθαλμούς. 

6.Συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα

Το άγχος, η ευερεθιστότητα, οι μεταβολές στη διάθεση, η καταθλιπτική συμπεριφορά, η θλίψη, η δυσκολία συγκέντρωσης, αλλά και τα προβλήματα μνήμης είναι μερικά από τα συμπτώματα που παραπέμπουν σε διαταραχές του θυρεοειδούς και πρέπει να σας ανησυχήσουν. 

7.Αλλαγές στα επίπεδα ενέργειας

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα φέρνουν όμως και αλλαγές στα επίπεδα της ενέργειάς σας. Τα άτομα που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό βρίσκονται σε συνεχή υπερκινητικότητα, αφού ο οργανισμός τους λειτουργεί σε αυξημένους ρυθμούς, η οποία όμως τελικά οδηγεί σε εξάντληση, ενώ αντίθετα εκείνα που νοσούν από υποθυρεοειδισμό αισθάνονται την ενέργειά τους να καταποντίζεται, καθώς ο θυρεοειδής υπολειτουργεί και δεν παράγει την απαραίτητη για τον οργανισμό ποσότητα ορμονών. Τα σκαμπανεβάσματα στα επίπεδα της ενέργειας δημιουργούν προβλήματα σε μια σειρά από δραστηριότητες, από τον ύπνο μέχρι και τη σεξουαλική επαφή. 

8.Διαταραχές στην έμμηνο ρύση

Ένα σύνηθες σύμπτωμα που παραπέμπει σε προβλήματα του θυρεοειδούς είναι στην περίπτωση των γυναικών οι διαταραχές στην έμμηνο ρύση, με πιο συχνές τη διάρκεια του κύκλου και την ένταση της αιμορραγίας. 
Αν εντοπίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή έναν συνδυασμό τους, μην χάσετε καιρό. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια, επιλέγοντας έναν καλό ενδοκρινολόγο, που θα σας λύσει τις όποιες απορίες και θα καθοδηγήσει τα επόμενά βήματά σας, ώστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αποτελεσματικά.